Kanske kan rusta och matcha vara ett alternativ

Rusta och matcha är ett sätt att hjälpa människor som inte har kommit ut i arbetslivet trots ihärdiga försök. Det kan handla om en hel del olika orsaker.

Har du nyss anlänt till Sverige kan det vara bättre att sätta dig vid skolbänken än att kasta dig ut i arbetslivet direkt. Att kunna språket ger ofta mycket bättre förutsättningar att få ett jobb. Det är ett bra sätt att med små steg ta dig in på arbetsmarknaden istället för att försöka stånga dig in.

Det finns så mycket du skulle kunna utbilda dig till om du inte redan har en utbildning som du är nöjd med. Har du det handlar det bara om att du ska kunna göra dig förstådd och kommunicera med andra som bor i samma land. Det kan vara både lätt och svårt beroende på vilket språk du talar från början.

Rusta och matcha ger dig fler möjligheter

Arbetsförmedlingen erbjuder tjänsten rusta och matcha för dig som har provat länge att hitta ett passande arbete. Det kan även vara en fin tjänst för dig som inte riktigt vet vilken utbildning som skulle passa dig bra. Har du nyligen anlänt till Sverige kan det också vara en bra väg att gå.

Att få plats på rusta och matcha ger dig alltså fler möjligheter än innan. Dels för att du får tala med erfarna personer som har som sin specialitet att matcha rätt individer med rätt jobb, eller utbildning. Ofta har de dessutom kontakter med arbetsplatser som är unika.